By Urednik on Ponedjeljak, 23 Siječanj 2017
Category: Životopis

Oduševite poslodavca - headhuntera svojim životopisom

Poslodavac mora biti oduševljen vašim životopisom

Izvrsno, znači, optimizirali ste svoj LinkedIn profil, i regrut-poslodavac je bacio oko na Vas.Pogodite što slijedi.
Sada će Vas tražiti životopis."Zašto? Pa vidio je moj profil na LinkedIn-u. Zar to nije dovoljno?"
Zapravo i nije dovoljno. Regruti ne trebaju Vaš životopis samo kako bi vas ocijenili već i kako bi ga mogli dalje proslijediti, dakle svom šefu, voditelju odjela za zapošljavanje tj. voditelju odjela ljudskih resursa.Stoga je potrebno dobro razmisliti i odvojiti vremena za pravljenje životopisa koji će regrutu dati upravo ono što je on sam tražio i tako postići da ostanete u užem izboru kandidata za to radno mjesto.

Stoga, krenimo ispočetka. Prvo i obavezno što se mora učiniti jest uskladiti Vaš životopis sa onim što je navedeno u Vašem LinkedIn profilu. Stoga vas lijepo molim, ne ukrašavajte svoje rezimee i nikako ne sastavljajte dugačke rečenice i opise. Takav životopis neće biti pročitan.

Također, budite pažljivi što se tiče načina pisanja životopisa.

Naime, ljudi su skloni velikoj subjektivnosti, postaju previše sigurni u sebe pa ukrašavaju svoje životopise nepotrebnim izjavama. Ne znam odakle dolazi ovaj stil pisanja, ali to je definitivno stara škola i jednostavno više ne prolazi. Kada na taj način napišete životopis to kod regruta stvara sličan osjećaj kao kada netko povlači nokte po ploči za pisanje. Kad pročitaju izjave tipa "inovativan sam pokretač poslovanja" govorite stvari o sebi koje regruta ne zanimaju.
Njihov posao je da vas ocijene, stoga se držite činjenica, jer Vaše osobno mišljenje o sebi njima ništa ne znači.
Izvrstan savjet bi bio da onih 10 vještina navedenih na Vašem LinkedIn profilu pretvorite u dva stupca koja ćete staviti na vrh svog životopisa. Tako ćete odmah privući pogled na bitne stvari i regrut će odmah moći procijeniti vaše iskustvo.

Što se tiče same procjene, krenimo prvo na Vašu povijest poslova.

Ona bi trebala biti preslika vaših uspjeha navedenih na LinkedIn profilu. Molim Vas, ne mijenjajte naslove, niti opise poslova koje ste naveli jer je to vrlo zbunjujuće. Pošto regrut taj vaš rezime nosi svom šefu, on mora biti dosljedan u svakom pogledu, a to znači ne razlikovati se na više mjesta od Vašeg LinkedIn profila.
Naposlijetku, popričajmo o samom dizajnu i izgledu životopisa koji je jednako važan. Ako sam ja regrut i škicnem vaš rezime na otprilike šest sekundi, moje oko zapravo radi "Z" uzorak krećući se prema dnu životopisa, i stoga je vrlo važno da dobro izgleda. Treba razmisliti o formatiranju i veličini slova, razmaku, pa čak i marginama, da bi stvorili traženi efekt.
Kada su u pitanju margine, ne bi smjele biti uže od 2 cm. Ono što pokušavamo postići je stvaranje "efekta bijelog ruba" tako da privučemo pogled na ključne pojmove u životopisu.
Što se tiče fonta, nikada ne smije biti manji od veličine 11. Nipošto im ne smijete otežavati čitanje. Ja, kao regrut, ne bih trebao morati škiljiti kako bi saznao nešto o Vama.

Ovdje se pojavljuje još jedan važan element koji želim podijeliti sa vama, a ima zapravo veze sa količinom sadržaja koji stavljate u životopis.

Mnogi misle da bi u njega trebali napisati sve što su ikada radili i posebno se trude zvučati važnije, moćnije. Mi regruti to zovemo "yelling and selling", što u prijevodu znači "ja vičem kako bi se bolje prodao" i to ne funkcionira nikada - uopće. Zapravo to toliko obuzme regruta , koji ne može savladati tu količinu informacija, da on jednostavno odustane. Drugi mogući ishod je da na vašem popisu nedostaje baš neka vještina koja regruta zanima, ali on zaključi da ju nemate jer, tko bi rekao, baš nju niste stavili na popis. Dakle, ako nije na popisu, nemate je. Tako bi doslovno sami sebe izbacili iz igre zbog pretjerane količine informacija koju servirate regrutu. Cilj je imati dovoljno, ne previše.

Držite se činjenica,
stvorite praznog prostora u tekstu, jer inače neće biti niti pročitan, primamite regruta da podigne slušalicu u želji da Vas kontaktira i sazna još o Vama. Ustvari, to je ono što uvijek govorim potencijalnim posloprimcima: ako regrut nazove i kaže "Bok, našao sam vaš profil na LinkedIn-u i proučio Vaš životopis, ali trebam dodatni info", onda znate da ste napravili sve kako treba. Dali ste im točno onoliko koliko im je trebalo da požele kontaktirati sa Vama.
Tako nastaje situacija u kojoj vam se pruža šansa da podijelite svoje iskustvo, pokažete karakter, osigurate se da Vas požele dovesti na intervju sa voditeljem,
pa zapamtite: što se tiče životopisa, manje je uvijek više.

Leave Comments