By Urednik on Utorak, 20 Veljača 2018
Category: Životopis

MOTIVACIJSKO PISMO - DETALJI KOJI ČINE RAZLIKU

Motivacijsko pismo - kako može napraviti razliku

Samo po sebi, motivacijsko pismo je detalj koji čini razliku. Razliku između kandidata za posao koji prilično vjeruju svom životopisu i onih koji na osnovu svoga motiva i višestrukih ambicija imaju potrebu poslodavca motivacijskim pismom uvjeriti da su oni najbolji kandidati za posao.

Detalji čine razliku i kod samog pisma. Nikakvo okolišanje nije preporučljivo kada ste već u uzglavlju jasno naznačili. Držite se pravila.
Najbolje ga je započeti s "Poštovani/a". Nemojte pogriješiti pa napisati "dragi" ili "draga", jer u poslovnom rječniku i izradi motivacijskih pisama nisu dopušteni "intimni klišeji", i eto već jednog detalja koji čini razliku. Po vas onu koja rezultira negativnim.

Prvi paragraf je odmah priča o vama i razlozima vašeg prilaganja pisma. Ono samo po sebi nije ukras već niz konkretnih činjenica koje će vas pomaknuti korak dalje ka ostvarenju cilja.
Nemojte misliti da motivacijska pisma pišu samo osobe koje su već stekle određena iskustva i "radne pobjede" na sličnim poslovima. Situacija može biti upravo suprotna. Možete biti prihvatljivi novom poslodavcu samo ako navedete jasan motiv zbog kojega želite pristupiti poslu.
Vaš životopis ne mora biti najbogatiji i najsadržajniji na svijetu, ali u pismu sve može biti razrađeno. Zamislite se u ulozi onoga tko čita. Pokušajte najprije sami sebi izmamiti osmijeh nečim što ste naveli. Isto tako pokušajte shvatiti što bi poslodavcu izazvalo grimasu negodovanja.

Nemojte slati motivacijsko pismo koje ste opteretili tipfelerima ili pravopisnim i gramatičkim greškama, jer posao tada nećete dobiti. Za riječi koje niste sigurni kako se pišu koristite spell check. Najbolje je provjeriti cijeli tekst. Nemojte se ponavljati. Isplanirajte što ćete i na koji način reći. 

Ako poslodavac ne navodi u kojem obliku treba poslati životopis i motivacijsko pismo, odabrite sami, po vlastitoj procjeni.

Tada treba dobro povesti računa o izgledu teksta. Nikako ne koristite male i različite ukrasne fontove.
Tekst koji nije jasno "odlomljen" u kategorije poslodavac neće pročitati. Hrpu slova zbijenih na jednu stranicu neće ni pokušati razumjeti.
Vaš tekst iako se radi o jednoj stranici mora biti "prozračan" sa kvalitetno izvedenim razmacima te naslovima novih kategorija.

S punim poštovanjem ali bez ukrašavanja vaših razmišljanja jasno navedite što hoćete, na koji način možete i koliko uspješno - raditi. Radije istaknutim slovima napišite ambiciju u novoj tvrtki nego iskustva i eventualne uspjehe u staroj.
Ako već imate posao ni slučajno nemojte motivacijsko pismo odraditi rutinski jer "baš vas briga, ionako primate plaću". Isto tako ako ste bez posla, nemojte "moljakati" "biti spremni raditi od jutra do mraka i to bilo što" i obećavati nešto što ne možete ispuniti.

Ne ustručavajte se ostaviti svoj kontakt broj mobitela. Budite optimistični i ako ste naveli sve potrebno, pritom obavezno pridržavajući se nekih od navedenih pravila, možete biti pozvani na razgovor za posao. Niste jedini na svijetu i zato izbjegavajte koristiti "ja", pa to još ponavljati. Gleda se i vrednuje kvaliteta i argumentiranost napisanoga. I o tom prije svega povedite računa.

Leave Comments