By Urednik on Petak, 20 Siječanj 2017
Category: Životopis

Lagao sam u životopisu, šta sad?

Napisao sam laž u svom CV-u

Upravo ste dobili poziv na intervju za savršen posao. Savršeno, međutim, lagali ste u svom životopisu kad ste se prijavljivali, tako da ne bude previše praznina i da vaš zadnji poso izgleda puno bolje nego što je. Možda ste čak i dodali posao ili dva kako bi vaš životopis izgledao bolje. A tvrtka želi da ispunite njihovu prijavu za posao. Kada ste završili dali ste dozvolu poslodavcu da provjeri sve podatke.

Što ćete učiniti? Da li riskirati da vas neće uhvatiti u laži? Ili, da li pokušati riješiti problem, bez ugrožavanja svoje šanse za dobivanje posla?

Nije bilo pametno lagati o svom životopisu na prvom mjestu, jer vam se to može vratiti. Čak i nakon što ste zaposlili, laž na prijavi za posao je osnova za raskid u bilo kojem trenutku u budućnosti - čak i godinama kasnije.
To je stvarnost, što možete učiniti sada kada je šteta već napravljena?

Lagali ste u životopisu - što sada?

Opcija 1. ažurirajte svoj životopis. Nažalost, ne postoje garancije i siguran način da se budete zadržani u obziru za posao, a kamoli dobiti ponudu, ali možete ažurirati svoj životopis - popraviti datume, promijeniti dio teksta, itd i reći anketaru da ste primjetili neke greške, te da ste nadogradili svoj CV.

Opcija 2. Dođite i recite istinu. Druga mogućnost je da kažem istinu poslodavcu, koji će vas vjerojatno izbaciti iz obzir. Međutim, barem nećete biti angažiran na temelju laži i neće morati brinuti o da če netko prije ili kasnije to saznati.

Opcija 3. Ne učiniti ništa. Treća mogućnost je da ne napravite ništa i nadate se da se da vas neće uhvatiti. Opasnost zoga je, da ako ste ispuniti prijave za posao, kaoja mora biti istinita, jer možete dobiti otkaz u bilo kojem trenutku u budućnosti, ako se sazna i / ili ako provjere vaše reference ili datume u prijavi.

Opcija 4. Povucite vašu molbu. Druga alternativa je da se povučete svoj zahtjev za posao. Ne morate dati razlog zašto. Možete jednostavno zahvaliti poslodavcu na pozivu i reći da niste zainteresirani za poziciju u ovom trenutku. Očito će te izgubili šanse za dobivanje posla, ali to je najsigurniji izbor ako ne želite objašnjavati ili se nositi s posljedicama laži.

Posljedice za laž u životopisu

Nažalost, nema sigurna alternative osim povlačenja molbe, jer, u bilo kojoj verziji, postoji šansa da vas neće uzeti u obzir za posao nakon što saznaju za laž. Plus, što bi mogali dobiti otkaz u bilo kojem trenutku u budućnosti, ako tvrtka sazna daniste rekli istinu.

Savjet
Sama izrada životopisa nije nešto što treba uzeti olako, i tome treba posvetiti posebnu pažnju.

Postoje i profesionalni servisi koji rade Životopis - CV

Leave Comments