By Urednik on Utorak, 02 Svibanj 2017
Category: Životopis

Čime se ističe dobar životopis?

Kako istaknuti svoj CV u masi ostalih?

Formatiranje životopisa

Životopis koji je vizualno privlačniji od ostalih sličnih uvijek će imati veću mogućnost da bude pročitan od onog koji ne samo što je vizualno neprivlačan, već je i napisan na način koji otežava njegovo čitanje. Prije nego što se upustite u formatiranje životopisa, napišite ga i spremite pa ga tek onda krenite formatirati.

Pogledajte kako životopis rade profesionalci.

Sada kada je životopis napisan i spreman za formatiranje izaberite način kako ćete ga prezentirati. Kako bi ga uspjeli istaknuti među ostalim životopisima obratite pozornost na slijedeće faktore:

Izgled životopisa
Vrsta slova
Veličina fonta
Najprikladniji format

Izgled CV-a:

Stavljanje životopisa na jednu A4 stranicu dobar je izbor.

Linija razmaka i natuknice su dobar način za stvaranje vizualno privlačnog teksta. Iako pokušavate reducirati cjelokupnu dužinu teksta, ne želite ga napisati kao blokove teksta, bez razmaka - to stvara izuzetnu vizualnu nelagodu.

Vrsta slova:

Najbolja vrsta slova za životopis je konvencionalna vrsta. Dobar izbor je Times New Roman, ali ako želite da vaš životopis ipak malo iskoči iz hrpe ostalih CV-a, slobodno koristite Mistral, Calibri ili Arial.

Svakako izbjegavajte neformalne vrste kao što su Comic Sans ili AR Carter. Ako imate kakvih dvojbi vezanih za slova, radije vrstu slova promijenite na konvencionalniji izbor. "Zanimljivije" vrste slova bit će prikladne jedino ako se javljate na oglase za grafičkog ili umjetničkog dizajnera.

Veličina fonta:

Vaše ime na vrhu životopisa smije biti većeg fonta od ostatka teksta. Sličan font koristite i za naslove koje ste koristili za različite vrste informacija kroz tekst. Ako ipak nemate dovoljno mjesta, radije podebljajte naslove nego da povećavate font.

Za glavni dio teksta važno je da ne koristite premali font, i svakako ne idite ispod veličine 11 jer taj životopis nitko neće htjeti pročitati. Nemojte prijeći ni gornju granicu veličine fonta, jer velika slova nisu način na koji želite istaknuti svoje kvalifikacije.

Najbolji CV format:

Većina životopisa počinje sa osobnim informacijama koje nekom uvodnom rečenicom napreduju prema otvaranju teksta. Prva nabrojana radna iskustva neka budu ona koja su važna za posao koji aplicirate, radije nego kronološki složena zaposlenja. Tako ćete odmah istaknuti svoju poveznicu sa poslom koji treba obavljati na tom radnom mjestu. Ako vam se takav način ne sviđa, složite ih kronološki.

Nakon nabrojenih važnih radnih iskustava, dobra je ideja dodati paragraf o svojoj povijesti školovanja. Uključite važne profesionalne tečajeve i treninge koje ste prošli, a nakon toga nabrojite fakultet(e), sveučilišta i škole, da se osigurate da onaj tko čita vaš životopis pročita sve detalje koje bi trebao.

Dobar način zaključivanja tj. završavanja životopisa je lista osobnih interesa i hobija. Nekoliko natuknica će biti više nego dovoljno za opisivanje vaše osobnosti.

Leave Comments