By Urednik on Nedjelja, 05 Veljača 2017
Category: Prije razgovora za posao

7 savjeta koji će vam pomoći u traženju posla

Ovo su savjeti koji su usko vezani uz razgovore za posao i koji će Vam olakšati intervju i pomoći Vam da budete što učinkovitiji.

1. Vježba
Vježbajte odgovaranje na uobičajena pitanja za tu vrstu intervjua. Pripremanje odgovora na najučestalija pitanja i pružanje tih odgovora na siguran i samopouzdan način bit će izvrstan početak. Razmislite o konkretnim primjerima koje možete koristiti kako bi naglasili svoje vještine. Pružanje konkretnih dokaza može biti samo plus, jer će oni ukazati na Vaš stvarni poslovni uspjeh u prošlosti. Imajte spremna i pitanja za potencijalnog poslodavca jer će vam to umanjiti stresna kraju razgovora.

2. Istraživanje
Napravite svoju domaću zadaću o poslodavcu i njegovoj kompaniji tako da budete spremni na pitanja tipa:"Što znate o našoj kompaniji?" Saznajte ime osobe koja vas intervjuira i koristite ga za vrijeme vašeg razgovora.
Ako niste sigurni u ime, nazovite i raspitajte se prije samog intervjua.
Tijekom razgovora potrudite se ukomponirati ono što znate o toj kompaniji u svoje odgovore kako bi natuknuli poslovnu povezanost.

3. Pripremite se
Budite sigurni da je Vaša odjeća za intervju uredna, čista i prikladna za vrstu kompanije u kojoj ste se javili za razgovor. Ponesite lijep portfolio sa kopijama svog životopisa.
Ponesite i olovku i papir za zapisivanje bilješki.

4. Budite točni
Dođite na vrijeme. Na vrijeme znači pet minuta ranije. Ako je potrebno, uzmite više vremena i krenite ranije, kako bi bili sigurni da znate kuda idete i koliko vremena trebate da bi tamo stigli.

5. Ostanite smireni
Pokušajte biti opušteni i smireni za vrijeme intervjua. Zapamtite da Vaš jezik tijela govori o Vama jednako koliko i Vaši odgovori. Pravilna priprema je zato doista važna jer će Vam ona osigurati samopouzdan stav. Održavajte kontakt očima sa svojim regrutom. Aktivno slušajte cijelo pitanje prije nego što odgovorite na njega i obratite pozornost - osramotit ćete se ako zaboravite pitanje. Pročitajte ponovno ove savjete prije razgovora i provjerite također i naše savjete za intervju kod introvertiranih ljudi.

6. Pokažite što znate
Pokušajte povezati svoje znanje i iskustvo sa samom kompanijom, dok odgovarate na pitanja. Kad spomenete svoja poslovna dostignuća usporedite ih sa znanjima koja ta kompanija trenutno traži.
Koristite primjere iz svojeg istraživanja dok odgovarate, npr. "Primjetio/la sam da ste implementirali novi softverski sustav prošle godine i to je uzrokovalo veliko zadovoljstvo kupaca. Dobro sam upoznat/a sa novim tehnologijama kroz vlastito iskustvo u u ABC kompaniji, i jako cijenim kompaniju koja stremi biti lider u svojoj grani industrije." Ovo je primjer kako svoje iskustvo povezati sa željama poslodavaca.

7. Budite dosljedni
Uvijek pošaljite pismo zahvale ponovivši svoj interes za posao u kompaniji. Možete također dodati i neki detalj koji ste možda slučajno previdjeli spomenuti za vrijeme intervjua. Ako je na razgovoru bilo više ljudi pošaljite svakom pismo zahvale. Pošaljite ga (e-mailom) unutar 24 sata od trenutka intervjuiranja.

Uspješno proveden intervju svakako će vas dovesti na slijedeću stepenicu u ovom procesu zapošljavanja.

Leave Comments