By Urednik on Subota, 25 Veljača 2017
Category: Na poslu

Suočavanje sa nezgodnim situacijama na radnom mjestu

Neugodne situacije na poslu

Bez obzira da li se dodatno trudite jer je u pitanju vaš prvi radni dan na novom poslu, ili ste gotovo postali dio namještaja u vašem uredu, uvijek postoji mogućnost doživljavanja neugodnih situacija na radnom mjestu. Događaju se svima nama.
Kao što to obično bude kod neugodnih društvenih situacija, ljuddi imaju sklonost da vas kasnije procjenjuju i stvaraju mišljenje o vama oslanjajući se na način na koji ste reagirali na tu istu situaciju. Dapače, i sami sebe ćete dobro procijeniti po vlastitoj reakciji.

Ako ste osobito skloni ovakvim situacijama, opustite se. Tu smo da pomognemo. Nakon što smo pokrili temu o pet iritantnih uredskih navika i kako se nositi sa njima, vrijeme je da se pozabavimo najčešćim neugodnim i nespretnim situacijama koje se mogu pojaviti na radnom mjestu, i načinima kako da se nosite sa njima:

1.Zagušeni ste mirisom svog radnog kolege (prirodnog, ili nekog drugog)

Mirisi su subjektivna stvar, ali ako teško obavljate svakodnevni posao uz nečiji "omamljujući" miris, najbolje je da progovorite o tome. Ako ste bliski sa svojim kolegom, pokušajte mu prići direktno (i diskretno) i recite mu istinu. Neće biti lako, ali vjerujte nam da će vam kasnije biti zahvalan. Ako niste tako bliski, pokušajte pronaći zajedničkog znanca i objasniti mu situaciju. On će biti u mogućnosti proslijediti informaciju, a tome će pomoći to što je ta osoba prijatelj dotičnog, pa će ublažitit udarac.

Recite: Žao mi je, čini mi se da imam alergiju na nečiji parfem. Tako sam osjetljiv/a.

Nemojte reći: Mogu li otvoriti prozor? Od vašeg mirisa me peku oči.

2. Zaboravljate imena

Novim članovima tima pokazujete ured i radnu okolinu. Oni se smiju vašim malim šalama. Pokazali ste im izlaz u slučaju požara i prošli ste kroz uputstva koja se tiču zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu. Čini se da sve ide kako bi trebalo. Sve do trenutka kad dođete do stolova svojih suradnika i morate početi novi krug predstavljanja i upoznavanja, i odjednom, vi zanijemite.

Nesumnjivo, ovo je greška, ali zaboravljanje nečijeg imena je prilično uobičajeno, i sa pravom količinom humora i samoprijekora, proći će relativno bezbolno. Jednostavna rečenica tipa: 'Hej dečki, evo malo ćemo se upoznati sa kolegama. Možete li nam reći koju riječ o sebi...' je puno elegantnije rješenje od: 'Ovo je jedan od naših najvrednijih zaposlenika. Oprostite, morat ćete me podsjetiti, kako se ono zovete...'

Ukoliko ovo ne bude moguće, nikako ne pokušavajte pogađati ime. Niste vi te sreće.

Recite: Žao mi je, grozan sam s imenima. Zaboravio bih i svoje da nemam karticu sa imenom.

Nemojte reći: Dave, želim ti reći....Ne, čekaj, Tom. Ili je možda Neil? Ne, Dave je, zar ne?

3.Sami ste u liftu s osobom koju izbjegavate

Tu može biti riječ o nadobudnom kolegi, nepristupačnom nadgledniku ili nekome iz računovodstva tko vas opsjeda zbog izvještaja koji još niste napravili. Nevažno tko je ta osoba, pristup je većinom isti za sve, iako imate nekoliko opcija.

Ako se uistinu ne slažete sa osobom u pitanju a ne želite zvučati lažno, letimično kimanje ili osmijeh bi trebali biti dovoljni. U svim ostalim slučajevima, slobodno pozdravite, pitajte kako su, i ostanite na tome. Oni su svjesni situacije isto kao i vi, i obično im je laknulo što ste vi izabrali biti prvi i prekinuli ste šutnju.

Čavrljanje je prihvatljivo, ali je preporučljivo samo ako ste izrazito vješti u tome. Ako niste, situacija bi mogla postati još neugodnija. Ipak, ovaj savjet varira ovisno o osobi i situaciji, i dužini vožnje liftom (u rizičnim situacijama, uzmite knjigu u ruke i nadajte se najboljem).

Recite: Bok, kako je?

Nemojte reći: Pa, ovo je malo čudno...

4. Slučajno stisnete 'reply' umjesto 'forward'

Neke neugodne situacije vezane su i uz tehnologiju.Slučajno slanje e-mail poruke osobi za koju ne želite da ga vidi svakako spada u ovu kategoriju, iako je gotovo uvijek riječ o ljudskoj greški.

Jedino što možete učiniti u ovoj situaciji je da priznate grešku. Pozovite na stranu osobu o kojoj se radi i izrazite svoje žaljenje zbog nemilog događaja. Ispričajte se zbog uvrede, saslušajte reakciju, i recite da se nadate da se sada može krenuti dalje.

Pokušajte sa svog gledišta razmisliti o ovome i zapitajte se što bi se dogodilo kada bi svaka vaša poruka završila u krivom inboxu. Također obavezno naučite razliku između 'reply' i 'forward'. Kao alternativu, ako koristite Gmail, možete koristiti 'Undo send' opciju.

Recite: Žao mi je, ovo se neće ponovno dogoditi.

Nemojte reći: Znate li prihvatiti šalu?

5. Slučajno doznate neki uredski trač

Gdjegod postoji aparat za vodu za piće i nekoliko intruzivnih kolega, postojat će i uredski tračevi. Naš savjet je da ga izbjegavate, pod svaku cijenu. Isti trenutakl kada postajete dio tog kruga, izazivate nevolju. Čak i kada niste uključeni, ako se dio informacija vrati izvoru trača, izgledat ćete jednako krivo kao i onaj koji vam je trač prenio.

Važno je da uzmete u obzir osjećaje onih o kojima se priča. U mnogo slučajeva obični trač prelazi u neku vrstu bullyinga.Je li odavanje te delikatne informacije toliko važno da vrijedi ugroziti svoje radno mjesto? (ako je odgovor Da, vrijeme je da potražite drugi posao...)

Recite: Ovaj razgovor mi ne odgovara. Možemo li molim te promijeniti temu?

Nemojte reći: Ovo moram svima reći!

Završna misao

Ključ je u taktu. Mnogi neugodni trenutci mogu se zaobići kada se koristi pravi nivo osjećaja, diskrecije i diplomacije, dakle taktičnosti.

Kad god je moguće, koristite samoprijekor. Priznavanje grešaka otkrit će vašu pozitivnu stranu, i olakšati vam izražavanje žaljenja bez neugode.
Iskrenost je najbolji način za to (iako su u nekim trenucima bijele laži nužne).

Konačno, ako ništa neće funkcionirati, ima još jedan dobar način da se izvučete iz nelagodne situacije: pravite se da imate važan i neodgodiv telefonski poziv, ispričajte se i povucite.
Tko kaže da bježanje nikad ne rješava ništa?

Leave Comments