By Urednik on Ponedjeljak, 13 Veljača 2017
Category: Na poslu

Kako se nositi sa nasilnicima na poslu

Nasilnik na poslu - šta napraviti

Evo nekoliko savjeta kako reagirati kad se nađete u konfliktu sa nasilnikom na poslu ili slično:

Proučite sebe i otkrijte koji dio vašeg ponašanja uzrokuje buđenje nasilništva vašeg suradnika ili slično. Nemojte izazivati ali ukoliko je potrebno branite svoj stav.

Pripazite se da se ne natječete sa nasilnicima. Ne potkopavajte im autoritet osim ako vam je svejedno u kojem će se obliku nastaviti vaš odnos. Ako očekujete da ćete od te osobe dobiti poštovanje ako pokažete više moći od nje ili njega, razmislite ponovno.

Odredite točne granice svog posla i ne prelazite ih. Morate znati svoje zadatke i ispuniti ih, niti manje niti više od toga.

Budite jaki i zadržite svoje samopouzdanje. Nasilniku je lako naguravati nesigurne ljude okolo. Nađite podršku u prijateljima i socijalnoj sredini.

Kako bi riješili probleme koji se nakupljaju u vašem privatnom životu ne inzistirajte da sve uvijek bude po vašem već priznajte i grešku koji put. Mnogi nasilnici ne trpe poraz pa ne tražite sve-ili-ništa/ja sam u pravu-ti ne rješenja. Tražite kompromise.

Apelirajte na razum, ne samo na osjećaje. Iznesite svoju tvrdnju baziranu na logici i postavite svoj slučaj uvjerljivo; ako pokažete osjećaje naići ćete na zid. Prihvatite mogućnost da nasilnik ima lošu narav i nemojte pritiskati predvidljivu dugmad. Ne uzvraćajte na napade i nemojte se istresati na njih. Uzmaknite i smirite ljutnju.

Izgradite, njegujte i održavajte vašu reputaciju kao dobro kontrolirane osobe u slučaju sukoba s autoritetima.

Zapisujte sve i vodite bilješke. Ovo je vrlo važno za neka moguća buduća ispitivanja. Zapišite što se dogodilo, gdje, kada, tko je bio prisutan, i kako ste reagirali.

Na kraju, zapamtite lekciju radi sebe i drugih.

Leave Comments