By Urednik on Ponedjeljak, 06 Veljača 2017
Category: Na poslu

7 načina za dati otkaz, odaberi najkorisniji

Izaberite jedan od ovih 7 načina za davanje otkaza

Koju metodu ćete najvjerojatnije koristiti u slučaju davanja otkaza?
Davanje otkaza je slično prekidu veze sa partnerom. Ponekad se osjećate grozno; nekom drugom prilikom osjećate se poletno i spremno za pokret.
Treća alternativa je da se osjećate naprosto...neutralno.

Nedavna recenzija Harward Business-a izdvojila je sedam različitih metoda davanja otkaza a koje koriste zaposlenici.
Samo da znate, odlazak u vihoru psovki nikad nije dobra ideja.

1.OTKAZ PO PRAVILIMA

HBR (Harward Business Review) kaže: Sastanite se sa svojim šefom kako bi mu objasnili zbog čega odlazite i kako bi ponudili standardni otkazni rok.

Kako to zvuči iz vaših usta:" Prihvatio sam posao kod XYZ.To je za mene korak naprijed i jako se veselim novim izazovima. Moj posljednji radni dan je dva tjedna od danas."

Kada treba koristiti taj način:
To je profesionalni način koji pokazuje poštovanje i daje kompaniji vremena da se pripremi za vaš odlazak. Koristite ga kada na poslu prevladavaju pozitivni odnosi i kada cijenite svoj posao.

Kada ne treba koristiti taj način:
Izbjegavajte ovu metodu ako je vaše iskustvo u toj kompaniji bilo negativno ili ako se bojite odmazde nadređenih.

2.ZAHVALNI OTKAZ

HBR kaže: Slično kao i kod otkaza po pravilima, ova se metoda bazira više na zahvalnosti što ste u prošlosti dobili priliku raditi za ovu kompaniju i ponekad uključuje i ponudu da uvedete novog zaposlenika u posao.

Kako to zvuči iz vaših usta: " Ne vjerujem da ovo govorim, ali voljela sam svaki trenutak vremena provedenog ovdje i tako sam zahvalna za priliku koja mi je pružena...ali prihvatila sam posao drugdje no bit će mi drago istrenirati novog zaposlenika.

Kada koristiti ovaj način:
Koristite ovaj pristup u slučaju kada želite napustiti radno mjesto u prijateljskom tonu i naglasite koliko ste zahvalni što su vam vaše kolege i šef omogućili rad u tako dobrom okruženju. Ponuda da svog nasljednika naučite poslu minimizira štetu kompaniji i olakšava život vašem šefu. Također demonstrira pravu profesionalnost, osobito toga što to niste dužni činiti.

Kada to ne bi trebali raditi:
Ne preporučujemo ovaj pristup ako vi i vaš šef imate problematičnu zajedničku prošlost ili ako vjerujete da će se vaša ponuda činiti neprikladnom i pojačati tenzije.

3.PRIPREMLJENI OTKAZ

HBR kaže: Već ste ranije napomenuli svom šefu da tražite novi posao ili da razmišljate o odlasku i tako ste eliminirali element iznenađenja kad stvarno date otkaz.
Kako to zvuči od vas:" Sjećate li se, kad sam vam u lipnju natuknuo da tražim novi posao? Pronašao sam ga. Hvala na razumijevanju."

Kad treba koristiti ovaj način:
Ovaj transparentni pristup može biti posebno koristan ako svom šefu želite olakšati planiranje i zadržati dobre odnose.

Kad ne treba koristiti ovu metodu:
Izbjegavajte ovaj pristup ako odlazite u kompaniju koja im je glavna konkurencija ili ako ste zabrinuti zbog prijevremenog otpuštanja sa radnog mjesta.

4.POVRŠNI OTKAZ

HBR kaže: Ovo je isto kao i kod otkaza po pravilniku, minus objašnjenje.

Kako to zvuči:"Odlazim iz kompanije. Moj zadnji dan je za dva tjedna od danas."

Kada koristiti ovaj način:
Vaš poslodavac zapravo nije dužan dobiti objašnjenje zašto dajete otkaz ili gdje ćete dalje raditi. Ako mislite da bi vaš poslodavac mogao stvarati probleme na vašem novom radnom mjestu, ovo je preporučeni pristup.

Kada ne koristiti ovaj način:
Faktor koji govori protiv ove metode je slučak kada ste u dobrim odnosima sa poslodavcem i želite da tako i ostane. Ako mu ne date objašnjenje zašto odlazite, vaš bi šef mogao biti u napasti da sam izmisli razlog vašeg odlaska. Ako ste u dobrim odnosima, najbolje da budete iskreni.

5.OTKAZIVANJE IZBJEGAVANJEM

HBR kaže: Ostavljate svom šefu poruku ili e-mail ili čak kažete svoju odluku kolegama i čekate dok riječ ne stigne do šefa.

Kako to zvuči od vas: Nikako.Tišina. (U tome je i bit)

Kad bi trebali koristiti ovaj način:
Ovaj se pristup preporučuje ako je vaš šef nedostupan ili ne odgovara na pozive.

Kada ne bi trebali koristiti ovaj način:
Nemojte koristiti ovu metodu samo kako bi izbjegli neugodan razgovor. Ako se bojite da će se šef ponašati neprikladno, uvijek možete povesti kolegu sa odjela da bude prisutan.

6.IMPULZIVNI OTKAZ

HBR kaže: Niste planirali dati otkaz ali ste to ipak učinili, i to u žurbi, i ostavili ste kompaniju da brine koga će zaposliti na vaše mjesto.

Kako to zvuči iz vaših usta: Nikako. Otišli ste bez osvrtanja.

Kad bi trebali koristiti ovo:
Ako vaš poslodavac ima povijest neetičnog ponašanja ili je stvorio stvarno toksičnu i nesigurnu radnu okolinu - tada je nestajanje prihvatljivo.

Kada ne bi trebali koristiti ovo:
Ako ste u dobrim odnosima sa poslodavcem i želite ga zadržati kad odete, onda ne nećete koristiti ovaj način. Također, ako živite od plaće do plaće, ne želite otići iz hira. Planirajte. Izgradite si sigurnost. Stvorite izvore prihoda od kojih ćete moći živjeti dok ne nađete posao.

7.NEPOVRATNI OTKAZ

HBR kaže: Pri odlasku pokušavate sabotirati poslodavca ili suradnike, često pomoću verbalnih napada i manevara.

Kako zvuči:
Kao psovke i uvrede ( ovo se ponekad radi i preko društvenih mreža ili e- maila).

Kad bi trebali koristiti ovaj način:
Psovanje je uvijek loš izbor, bez obzira na vašu situaciju, ali "spaljivanje svih mostova" iza sebe nije nužno zabranjeno. Jedini razlog zašto bi netko na taj način napustio kompaniju je jer bi održavanje tih odnosa moglo štetiti novom poslu. Ako je, naprimjer, vaša kompanija pod istragom ili je poznata po lošoj okolini, razumljivo je da želite prekinuti spone što je jače moguće.

Kada treba koristiti ovaj način:
Bez obzira koliko ste uznemireni ili nezadovoljni, oduprite se nagonu da izbacite svoje frustracije. Nećete postići ništa, a ljudima koji ostaju iza vas dobit će strašno negativan dojam o vama.

Leave Comments