By Urednik on Petak, 06 Siječanj 2017
Category: Na poslu

5 Mogućih razloga zašto se tvoj šef čudno ponaša a nemaju veze sa tobom

Jednog dana nalaziš se na piću sa svojim šefom, a već drugog dana se oporavljaš od njegove stroge kritike. Istina je da se količina posla proteklih tjedana povećala ali pratiš to bez problema, čak i bolje od očekivanog.Stoga ti stvarno nije jasno zašto se tvoj donedavno prijateljski šef odjednom poziva na rank, tretira te bez poštovanja i ne ponaša se nimalo druželjubivo.
Iako je pomalo nerealistično očekivati da neka osoba kontinuirano bude dobre volje ipak nije zabavno ni boriti se s nečijim stalnim promjenama raspoloženja. Umjesto da ludite misleći kako možda gubite posao jer je vaš šef preko noći shvatio da ne voli Vas niti Vaš rad, zastanite i odmaknite se od situacije. Shvatit ćete da je u igri nešto sasvim drugo...
Ustvari se vaš šef vjerojatno uhvatio ukoštac sa nekom stresnom situacijom čije posljedice nažalost trenutno snosite Vi.
Evo nekih primjera:

1. ŠEF JE DOBIO NEGATIVAN POVRATNI INFO

Ne možete se sjetiti kad je Vaš šef posljednji put ispričao šalu? I iako nije poznat kao uredski šaljivac dobro znate da je duhovit ali posljednjih dana od njega ni smiješka.
Njegovo fokusirano i povučeno ponašanje nije napad na Vas i nije rezultat nečeg što ste učinili ili rekli ( posebice ako niste dobili niti jednu kritiku na svoj dosadašnji rad) već je rezultat nečeg lošeg što se njemu trenutno događa.
Dobivanje loše radne ocjene ili pokuda njegovog nadređenog su moguća objašnjenja ovih situacija.
Pretpostavite da će se njegovo ponašanje s vremenom vratiti u normalu, družite se s kolegama koji su pozitivnog duha i ne dozvolite mu da vas uvuče u svoje nezadovoljstvo i negativu..

2.ŠEF VAŠEG ŠEFA JE NEZADOVOLJAN

Nakon intenzivnog sastančenja sa svojim nadređenima, Vaš šef se vraća za svoj stol potpuno pokunjen ali i ljut. Kad ga nešto upitate obrecne se na Vas, a kada nije zakopan u svoje papire provjerava što radite svakih 5 minuta konstantno tražeći nove informacije od Vas i ažurirane podatke.
Ne može si pomoći, jednostavno mu padne moral a razina stresa skoči do neba jer osjeća tjeskobu i nezadovoljstvo svog supervizora.Taj isti stres on prenosi na Vas jer je to jedini način koji mu pomaže da se nosi s tom teretom. Pokušajte razgovarati s njim i ponudite mu pomoć.

3.SUOČAVANJE SA RESTRUKTUIRANJEM TVRTKE

Šuška se o restrukturiranju kompanije a u korporativnom žargonu to znači da će Vaš šef morati donijeti tešku odluku. Možda će mu čak biti rečeno da smije zadržati tek dva do pet članova svog tima, i iako vas sve cijeni, možda neće imati izbora nego smanjiti broj zaposlenih.
I dok donosi tu tešku odluku morate shvatiti zašto se prema svima odnosi pomalo hladno.
Ako stvarno ne postoji niti jedan način da saznate ima li u šuškanjima istine, dajte si rok: Koliko dugo sam voljan biti na iglama? Stoga je sasvim u redu ako nakon nekog vremena odlučite da takav način rada nije za Vas i da je vrijeme da pronađete novi posao.

4.VAŠ TIM NE POSTIŽE CILJEVE

Svi ste odgovorni za cilj koji je postavljen za Vas ali osoba koja je nadređena nekolicini zaposlenika, dakle Vaš šef, ovaj teret osjeća više. Mnoge kompanije drže da je krivnja za neispunjavanje cilja uvijek na vođi tima. Vaš je šef dakle zabrinut za svoje radno mjesto ili čak pod stresom zbog razgovora koji će uslijediti sa njegovim supervizorom.
Nije lako biti vedar ako vam je insinuirano da je došlo do velikog neuspjeha. Ako vam se čini da je ovo razlog za šefovu promjenu ponašanja dajte mu do znanja da ste udvostručili svoj trud i uvjerite ga da će tim uspjeti dostići zadani cilj.

5. Traženje posla

Bez obzira odlazi li Vaš šef iz ureda neuobičajeno rano, ili otkazuje tjedne sastanke i predlaže dogovaranje o poslu putem e- maila, nema smisla nijekati činjenicu da se događa nešto neobično.
Vaša uobičajena jutarnja čavrljanja koja su često bila svijetla strana dana na poslu zamijenjena su sa "Dobro jutro" nakon čega slijedi skrivanje iza ekrana u uredu ostatak dana. Ako traži novi posao to je odlično objašnjenje ovakvog ponašanja.
Iako nije ljut, držat će se udaljeno pa to ne uzimajte k srcu. I ne pretpostavljajte najgore: moguće je da će vaš novi šef biti slaba zamjena za vašeg super šefa ali je isto tako moguće da će ga i nadmašiti. Naravno, nitko vas ne tjera da zadržite svoje radno mjesto pokaže li se točnom prva pretpostavka...

Očito postoje i bolji i gori scenariji. Ali jedino što im je jednako je da vi u oba slučaja imate izbor.
Ako se odjel restrukturira i prijeti Vam otkaz, gledajte na to kao na mogućnost napredovanja ( možda na posao sa većom plaćom i boljim uvjetima rada ). Ako vaš šef nastavi biti grub, možete ustati protiv toga i progovoriti ili čak naći osobu od povjerenja u ljudskim resursima: nepoštivanje radnika se ne tolerira.
Također imate i opciju pitati šefa što se događa na način : "Primjetio sam da u posljednje vrijeme više kritizirate moj rad / Ne komuniciramo više dobro kao prije pa vas molim da mi kažete razlog tomu." Očito, neće svi šefovi dobro reagirati na ovakvu vrstu ispitivanja ali vi bi već trebali znati u koju kategoriju spada Vaš šef...Ako vam ni taj razgovor ne pruži odgovore koje tražite samo zapamtite da ste barem pokušali prebroditi ovu neugodnu situaciju a odluke ostavite za slijedeći dan...

Leave Comments